Information till boende

Hyra

Hyresnivån för lägenheten regleras i förhandlingar med hyresgästföreningen. Hyran sätts utifrån ett flertal faktorer; lägenhetens storlek, standard, planlösning, tillgång till hiss – förråd – tvättstuga etc, fastighetens läge med mera. Du kan läsa mer på Hyresgästföreningens hemsida www.hyresgastforeningen.se

Inbetalning av hyra

Vi aviserar hyror månadsvis. Om du inte har fått hyresavi kontakta oss så snart som möjligt. Hyran ska betalas i förskott, innan den sista varje månad. Det är din egen skyldighet att hyran betalas i tid oavsett om du fått en hyresavi eller ej. Om du inte betalat hyran i tid eller inte betalat alls riskerar du att förlora din hyresrätt. Vi stämmer av inbetalningar via OCR-numret så det är viktigt att detta anges.

För alla frågor rörande hyror och avisering vänligen kontakta oss via redovisning@qfast.se

Observera att vår redovisningsbyrå inte kan besvara frågor om avslut eller ändring av kontrakt.

För boende på Trädgårdsgatan
Din hyresvärd är Quadrum Oxeln 2 AB med bankgiro 136-6491 och organisationsnummer 556909-7339

Frågor om kontrakt, uppsägning av lägenhet eller garage, köplats och liknande

Förutom din lägenhet finns det möjlighet att i mån av vakans hyra extra förråd eller parkering. Det finns ett flertal förråd i olika storlekar och p-platser utomhus samt garage. Parkeringsplatser utomhus finns med och utan eluttag.

Kontakta oss för att ställa dig i kö. Vi nås enklast via e-post: info@qfast.se eller via telefon 08-5580 3030. Om vi inte svarar så lämna ett meddelande då vi dagligen lyssnar av svararen.

Kabel-TV och Internet

För boende på Trädgårdsgatan
I denna fastighet levereras TV av Comhem. För att läsa mer om detta eller frågor kontakta i första hand Comhem:
www.comhem.se
0771 – 55 00 00

Internet finns antingen som ADSL via telejack eller via mobilt bredband.

Sophantering

Quadrum Fastigheter är måna om att det är rent och snyggt i fastigheten och du kan hjälpa till att hålla fastigheten ren samt hålla nere dina sophanteringskostnader genom att tänka på följande:

  • Knyt ihop soppåsen ordentligt så att inte sopor trillar ut ur påsen samt kolla att påsen är hel så att det inte läcker när du slänger soporna
  • använd därför avsedd sopcontainer bakom huset och ställ inte soporna i trappuppgången eller utanför entrén
  • källsortera; släng inte glas, metall, glödlampor etc i vanliga soppåsen. Detta ska till närmaste källsorteringsstation
  • grovsopor, farligt avfall, elektronik, batterier etc ska lämnas på återvinningscentral.

Återvinningscentral

För boende på Trädgårdsgatan
Eskilstuna Energi och Miljö har två återvinningscentraler för privatpersoner, mer info här:
https://www.eem.se/privat/atervinning/
Ifall du har svårt att ta dig till en ÅVC kan den komma till dig, mer info här:
https://www.eem.se/privat/atervinning/produkter-och-tjanster/hamtning-av-grovavfall/

Värme och ventilation

Värmen i fastigheten kommer från fjärrvärme och ingår i hyran. Temperaturen i lägenheterna samt trappen regleras av ett värmesystem som känner av inne- samt utetemperaturen. Om det plötsligt blir kallt eller varmt ute kan det ta ett tag innan hela fastigheten reglerats till rätt temperatur så tänk på detta om du skruvar upp/ned värmen på elementen om utetemperaturen förändrats hastigt.

För att underlätta för värmesystemet att hålla rätt temperatur kan du hjälpa till genom att stänga av element under fönster om du öppnar för att vädra vid kallt väder.

Om du upplever att det är för kallt eller varmt i lägenheten, att något element eller ventilationen inte beter sig som du önskar kan du innan du gör en felanmälan undersöka följande saker:

  • Om ventilationsventilerna i lägenheten är smutsiga, rengör dessa. De behöver regelbundet rengöras för optimal ventilation
  • luktar det instängt i lägenheten, bildas kondens på fönstren och det är för varmt i lägenheten även fast elementen är av kan ventilationen vara trasig, om rengöring av kanalerna inte fungerar, felanmäl.

Skötselråd och allmänna råd och tips

Nedan hittar du råd och tips på hur du sköter om din bostad. Lägenheten håller sig fräsch och snygg om du rengör och underhåller den på ett bra sätt. Dessutom minskar du risken för dyra reparationer.


Vitvaror

För bäst funktion på din spis bör du torka av spishällen varje gång du använt den så att inte matrester och annat bränns fast nästa gång du använder den. För ugnen bör du regelbundet använda såpa för att rengöra och få bort matrester för att hålla ugnen fräsch, tänk på att även torka av efteråt. Tänk även på att rengöra spisfläkten regelbundet för att säkerställa att fläkten fungerar optimalt och för att minska brandrisk. Tag ut filtret ur spisfläkten och diska det.

Kylskåpet bör ha en temperatur på mellan 4–8˚C och frysen bör ha en temperatur på ca -18˚C.

Avfrostning
Ta ut samtliga varor ur kylen/frysen. Stäng av med avstängningsknappen som finns inne i kylen/frysen. Lämna dörren öppen och låt isen smälta av sig själv. Försök inte hacka eller slå bort isen då det finns risk att du kan ha sönder kyl/frysen. Lägg en handduk inne i kylen/frysen och ställ något utanför för att samla upp allt vatten så att det inte rinner ut på golvet.

Avlopp

Om vatten rinner av långsamt i dusch/handfat eller inte rinner alls har det troligen blivit ett stopp. Du kan förhindra att det blir stopp genom att:

  • Inte slänga bomullstopps, bomull, pappershanddukar, bindor, blöjor, damm, matavfall, tepåsar, kattsand, cigarettfimpar, snus etc i toaletten. Släng detta i vanliga papperskorgen
  • släng inte heller ämnen/vätskor som är miljöfarliga i handfat, diskho, toalett eller dusch eftersom reningsverken inte kan ta hand om detta
  • ta bort hår, tvålrester etc som fastnar i dusch och handfat.

Om du har stopp i toaletten och den inte redan är fylld med vatten kan du prova att hälla vatten från så hög höjd som möjligt från en hink eller liknande för att få ett ”tryck på stoppet”.

OBS! Använd inte kemiska medel som t.ex. kaustiksoda för att rengöra, det kan i värsta fall förvärra stoppet samt är farligt för både hälsan och miljön.

Om du inte använder ett handfat, dusch, toalett, diskho på ett tag (t.ex. för att du är bortrest ett längre tag) kan dålig lukt uppstå eftersom vatten i vattenlåset avdunstar. Det avhjälpes genom att helt enkelt spola lite vatten då och då.


Golv
För att undvika att repa golv när du flyttar på möbler är det bra att sätta på filttassar på fötterna på soffor, stolar, bokhyllor etc. Vid rengöring av golv är det oftast enklast att våttorka, var sparsam med rengöringsmedel eftersom överdosering kan skada golvet. För mer skötselråd för olika golvtyper se Golvbranschens riksorganisations tips: www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/skotselrad

Väggar
Rengörs enklast med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Om du har tapeter på väggarna bör de endast rengöras med en lätt fuktad trasa eftersom rengöringsmedel samt mycket vatten kan få tapeten att släppa. Beroende på vilken tapettyp det är kan det vara bättre att torka med dammtrasa. Se mer råd här: http://www.färgochtapet.se/Farg_och_Tapet/Skotselrad.html

Säkringar
Ha alltid extra säkringar hemma om en säkring skulle gå. Om en apparat eller ljuset slutar fungera kan en säkring ha gått. Stäng av lampan/apparaten, dra ur kontakten och byt säkringen. Kolla också att det är rätt typ av säkring du sätter i.

Energispartips
Elkostnaden är det du som hyresgäst som betalar. För att hålla nere kostnaden kan du tänka på följande:

  • Använd lock på kastruller
  • använd rätt storlek på spisplatta, om kastrull/stekpanna är för stor för plattan kommer inte maten att bli korrekt uppvärmd och om du använder större spisplatta än kastrullen/stekpannan slösar du på energi
  • använd kastruller med plan botten, i takt med att plattan slits blir botten mer ”rund”
  • använd vattenkokare för att koka upp vatten för matlagning
  • tag ut fryst mat och tina ute eller i kylen istället för att laga maten direkt
  • se till att hålla rent i kylen och frysen samt även bakom kyl/frys. Damm på kondensatorn kan öka energiförbrukningen och är dessutom en brandrisk
  • låt varm mat svalna innan du lägger in den i kylen/frysen. Om du ställer in varm mat kommer den värma upp kylen/frysen
    fyll frysen och packa frysvaror tätt, en tom frys drar mer energi än en full
  • utnyttja spisen och ugnens eftervärme
  • frosta av kylen och frysen regelbundet
  • ha inte dörren till kylen/frysen öppen längre än nödvändigt.


Rättigheter och skyldigheter

Nedan finner du en lista på exempel på saker som ingår i din hyra:

  • Justering och service av kranar
  • reparation av spis, spisfläkt, kyl och frys
  • reparation av elcentralen i lägenheten
  • justering och tätning av fönster och dörrar
  • reparation och utbyte av lås och låsdetaljer på dörr
  • reparationer av övrig inredning och utrustning som tillhör lägenheten och som vi har monterat.

Notera att vid fel som orsakats av överanvändning, vårdslöshet eller felanvändande står du som lägenhetsinnehavare för kostnaden för reparation. Om du utför renoveringsarbeten som inte är godkända av Quadrum Fastigheter är du återställningsskyldig den dag du flyttar ut ur lägenheten.

Installation av tvätt- eller diskmaskin kräver tillstånd av Quadrum Fastigheter. Kontakta oss först för att undvika att vi debiterar dig återställningsarbeten vid avflyttning.

Renovering i lägenheten
Du får måla och tapetsera om i din egna lägenhet utan tillåtelse av Quadrum Fastigheter men det måste utföras fackmannamässigt. Tänk på att om du väljer färger som inte är neutrala är du skyldig att återställa lägenheten innan du flyttar ut. Om du sätter upp hyllor, speglar, tavlor eller annat på väggarna tänk då på att du måste laga hålen när du ska flytta. När du sätter upp saker på väggarna tänk på att använda rätt skruv/krok/spik beroende på vilket material det är i väggen, kolla med kunnig personal i en fackhandel om du är osäker.  Att göra hål i kakel rekommenderar vi att du inte gör själv utan ta hjälp av en fackman, sprickor kan väldigt lätt uppstå om man inte gör rätt. Det är inte tillåtet att borra/spika i våtutrymmen då fuktskador lätt kan uppkomma då.  Du får inte heller slå ner väggar, ta bort dörrar eller i övrigt ändra planlösningen i lägenheten.

Generellt gäller att lägenheten vid utflyttning ska vara i samma skick som när du flyttade in. Om renovering gjorts på icke fackmannamässigt sätt, du har vanvårdat lägenheten eller lägenhetens slitage är utöver det normala är du återställningsskyldig den dag du flyttar ut. Om du avflyttar utan att återställa lägenheten kommer vi debitera dig våra kostnader.

Hemförsäkring
Hemförsäkring är en billig försäkring som kan spara dig pengar och bekymmer om olyckan är framme. Vi rekommenderar starkt att du tecknar en, vattenskador som beror på slarv blir snabbt dyra och då är din självrisk väl värd sitt pris.

Balkong
Balkongen är du som hyresgäst ansvarig för. Tänk på att skotta bort snö/is på vintern, men utan att skotta ner på grannens balkong nedanför och se till att ingen under balkongen får snön på sig. Var även försiktig med rökning på balkongen, så att det inte stör grannarna.

Vad gäller balkongen får du inte:

  • Montera parabol, antenn eller annan utrustning på balkongen utan Quadrums tillåtelse
  • borra i fasaden
  • sätta blomlådor eller andra föremål som sticker ut utanför balkongräcket, blomlådor ska sättas på insidan av balkongen
  • piska mattor, sängkläder etc. från balkongen. Gör det på piskställningen som finns på baksidan av huset
  • grilla på balkongen.

Däremot får du använda parabol om den inte är fastmonterad i balkongen och inte någon del sticker ut utanför balkongräcket.

Trivselregler

För att alla ska trivas i fastigheten är det viktigt att man respekterar och visar hänsyn till sina grannar. Om du blir störd av en granne ber vi dig att i första hand kontakta grannen och försöka lösa det i samförstånd, grannen kanske inte är medveten om att han/hon stör. Om det ändå uppstår störningar kan du kontakta oss på Quadrum Fastigheter.

Följande trivselregler gäller i hus som förvaltas av Quadrum Fastigheter.

Oväsen
Tänk på att inte störa dina grannar och dämpa volymen mellan kl 22-07. Detta gäller alla typer av ljud, oavsett om det bara är att du pratar med någon, husdjur, ljud från TV/stereo eller om du spelar ett instrument etc. Om du planerar att ha en fest kan du t.ex. sätta upp en lapp så att dina grannar vet om detta. Ta även hänsyn om dina grannar klagar under festens gång. Du som lägenhetsinnehavare är även skyldig att se till att dina besökare uppträder respektfullt mot de andra boende. Vid upprepade störningar riskerar du att bli av med din hyresrätt.

Skadedjur
Håll rent och snyggt i lägenheten samt i fastigheten i övrigt för att undvika skadedjur. Om du skulle hitta skadedjur felanmäl detta

Trapphusen
Trapphuset är räddningstjänstens väg in och din väg ut vid brand eller olycka. Det är helt förbjudet enligt lag att använda trapphuset som förlängd hall och placera föremål såsom barnvagnar, möbler, blomkrukor etc. utanför din dörr. I trapphuset är det inte heller tillåtet att röka eller att skräpa ned.

Tvättstuga
Lämna tvättstugan som du själv vill finna den. Om alla hjälps åt med att hålla efter i enlighet med uppsatta anvisningar kommer förhoppningsvis tvättstugan inte ge upphov till osämja mellan dig och dina grannar. Respektera din grannes tvättid och tänk på att vara klar med tvätt och torktumling till klockan 22.00.

Förrådsutrymmen
Se till att du har lås på förrådsdörren och var noga med att låsa alla dörrar efter dig. Precis som i trapphuset är det inte tillåtet att ställa barnvagnar, cyklar, möbler etc. i gångarna utanför källaren/vindsförråd. Dels pga. brandrisken och dels pga. det minskar framkomligheten för dina grannar.

Husdjur
Om du äger husdjur måste du tillse att ditt husdjur inte stör omgivningen. Plocka upp efter ditt husdjur samt håll det kopplat utanför lägenheten. Respektera dina grannar om de t.ex. är allergiker.

Utanför byggnaden
Du får inte köra med fordon på gångbanan förutom vid flyttning. Du får heller inte köra fordon på gräsmattan. Plocka upp efter dig och eventuellt ditt husdjur även på tomten. Släckta fimpar slängs i papperskorg/soptunna, se till att inte kasta dem på gatan.

Övrigt
Var noga med att aldrig lämna dörrar öppna som ska vara låsta. Var uppmärksam på ifall om någon obehörig befinner sig i källaren, garage etc.


Brandskydd

Det finns en hel del du kan göra för att undvika att det börjar brinna, men om det värsta inträffar och branden ändå är framme är det viktigt att veta hur du ska göra. Agera omedelbart om du märker att det brinner eller misstanke om brand. Det är mycket enklare att släcka en liten brand. Grundregeln är
Rädda – Varna – Larma – Släck

Om branden är för stor för att släcka själv är det viktigt att du snabbt tar dig ut. Stäng dörren till rummet där det brinner och få ut alla ur lägenheten och stäng dörren till lägenheten för att undvika att brandgaser sprids i trapphuset. Varna grannar och ring 112.

Om det brinner någon annanstans än i din egen lägenhet, stanna kvar i lägenheten. Lägg våta handdukar för att täta kring dörren och brevinkast. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Larma 112 och påkalla uppmärksamhet från balkong eller fönster.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Tips för att minska risken för brand i ditt hem:

  • Använd brandvarnare. Se till att byta batterier när de håller på att ta slut, brandvarnaren brukar ge ifrån sig ett regelbundet pip när batterierna håller på att ta slut
  • dra ut stickkontakt till brödrost och vattenkokare när du inte använder dem
  • gå inte ifrån levande ljus tända
  • se till att dina elsladdar är hela och inte kommer i kläm
  • se till att dina lampor har rätt wattantal
  • undvik att ha förstoringsglas, glasögon, kristaller etc i fönstret
  • övertäck inte elementen med brännbart material
  • tänk på att inte ha levande ljus i närheten av brännbart material
  • se till att du stänger av strykjärn, ugn, spis etc när du inte använder de
  • om det åskar ute, drag ut kontakter från TV:n
  • se till att elektrisk utrustning som t.ex. TV och stereo står så att apparaterna får tillräckligt med luft och ventilation runtomkring
  • dammsug bakom kyl och frys och rengör även spisfläkten regelbundet
  • skaffa och sätt upp en brandsläckare som är lättillgänglig
  • om säkringar ofta går eller ett av dina eluttag är trasigt, felanmäl till Quadrum Fastigheter, försök inte laga en krånglande elektrisk installation själv.

För fler tips besök gärna:
Myndigheten för samhällskydd och beredskap
www.msb.se     

Brandskyddsföreningen
www.brandskyddsforeningen.se           


Utflyttning

När du ska flytta ut måste kontraktet sägas upp skriftligen, du kan skicka in din kontraktskopia underskriven i uppsägningsrutan eller skriva ett vanligt brev och skicka till oss, glöm inte att skriva under. När du sagt upp hyresrätten får du en bekräftelse av oss. Var ute i god tid, då du fortfarande är ansvarig för att betala för hyran under uppsägningstiden. I ditt lägenhetskontrakt anges vilken uppsägningstid som gäller, normalt 3 månader. Observera att månaden då lägenheten sägs upp inte är med i uppsägningstiden. Så med 3 månaders uppsägningstid, om du säger upp lägenheten i juli, blir utflyttningsdagen 31 oktober. Du är enligt lag skyldig att låta oss visa lägenheten för nya intressenter.

När du flyttar ut så genomför vi en besiktning på lägenheten så att den är i gott skick samt städad. Kom ihåg att även rensa ut och städa lägenhetsförråden samt städa balkong om sådan finnes. Vi skickar ett brev hem till dig med vilket datum besiktningen blir. Utrustning som tillhör lägenheten som eventuellt flyttats ska återställas innan besiktningen och får inte flyttas därefter. Om det finns några anmärkningar och dessa inte åtgärdas kan du bli betalningsskyldig.

Du är skyldig att lämna tillbaka samtliga nycklar. Saknar du någon nyckel är vi tvungna att byta lås och du kommer debiteras denna kostnad.

Flyttstädning
Du är ansvarig för att lägenheten städas innan du flyttar, om du vill göra det enkelt för dig kan du anlita städfirma. Om lägenheten bedöms vara ostädad vid besiktning kommer vi att debitera dig för den extra städning som krävs. Flyttstädning innefattar förutom lägenheten även balkongen och förråden kopplade till lägenheten. Städningen innefattar förutom normal städning med extra noggrannhet:

Bostadsrum:

  • Rengör samtliga målade ytor inklusive utrymmen mellan element och vägg
  • tvätta fönster in- och utvändigt, torka av fönsterbågar, snickerier och persienner
  • rengör garderober, garderobsinredning och yta ovanpå garderob
  • våttorkning av alla golv, lister och trösklar
  • ta bort krokar samt återställ hål och liknande för tavlor, speglar etc som du monterat.

Kök:
Samma moment som i “Bostadsrum” ovan samt följande punkter:

  • Rengör spis och spisfläkt, invändigt, utvändigt samt golv och väggytor bakom spisen på alla sidor
  • frosta av kyl och frys, rengör dem ut- och invändigt på alla sidor och glöm inte heller att städa bakom dem
  • rengör köksskåp samt torka av luckor, hyllplan och ovanpå skåpen
  • torka av diskho, diskbänk och andra arbetsytor.


Badrum:

  • Rengör väggar och golv ordentligt
  • rengör noggrant toalettstol samt handfat, dusch eller badkar på både in- och utsidor
  • rengör golvbrunnen
  • putsa speglarna
  • rengör badrumsskåp

Inflyttning


För dig som flyttar in så är det bra om du själv kontrollerar att allt är helt och rent i lägenheten när du flyttar in. Kan du vara med redan vid besiktning är det bra. Om något är trasigt eller inte rent bör du kontakta oss inom en vecka efter inflyttning. Vid inflyttningen får du samtliga nycklar.

För vår del är inga problem om du i samråd med tidigare hyresgäst flyttar in tidigare än det i kontraktet skrivna datumet. Observera dock att vi har mycket begränsade möjligheter att vara behjälpliga vid fel eller annat krångel innan ditt kontrakt med oss börjat gälla.

Glöm inte att meddela diverse myndigheter och företag att du flyttar. Nedan ser du några som du bör anmäla till:

  • Adressändring, du kan göra adressändring på www.adressandring.se eller ringa 020- 97 98 99, tänk även på att många företag inte uppdaterar din adress automatiskt så gå igenom dina viktigaste postkällor såsom bank, arbetsgivare, försäkringsbolag etc.
  • telefonbolag
  • tidningsprenumerationer
  • hemförsäkring
  • flytta över ditt eller dina elavtal till ditt nya boende
  • Radiotjänst
  • Skatteverket.

Det kan ta tid att behandla flyttanmälningar så var ute i god tid med att meddela flytten till dessa.

Andrahandsuthyrning

Vi är generellt väldigt restriktiva med att tillåta andrahandsuthyrningar. Det finns dock fall där giltiga skäl finns. Exempel på sådana giltiga skäl är:

  • Tillfälliga studier på annan ort
  • prova på samboboende (max 1 år)
  • militärtjänstgöring
  • längre sjukhusvistelse
  • fängelsevistelse.

För att du ska få hyra ut din lägenhet måste ansökan inkomma till oss senast en månad innan du vill påbörja att hyra ut din hyresrätt. Du måste styrka din anledning med ett studieintyg eller liknande och ansökan är godkänd först då du fått skriftligt godkännande från Quadrum Fastigheter. Du kan ladda ned ansökan från vår hemsida eller kontakta oss så skickar vi en blankett till dig. Fyll i blanketten och bifoga även andrahandskontraktet som du skrivit med den tilltänkta hyresgästen och skicka till oss.

Tänk på att det fortfarande är du som står som lägenhetsinnehavare och som därför är ansvarig för lägenheten och att hyran betalas i tid. Olovlig andrahandsuthyrning kan medföra att du förlorar din hyresrätt.